Biorę udział w Modowej Bitwie Miast, zapraszam do głosowania na mnie ( KLIK ), wiele to dla mnie znaczy, z góry bardzo dziękuję! :)
Chia to inna nazwa szałwi hiszpańskiej. Nasiona te używane są w produkcji smacznych puddingów, koktajli, surowych deserów, to świetny dodatek do surówek, wykorzystuje się je nawet w produktach piekarskich.
Bogate są w wiele składników mineralnych, witamin i kwasów tłuszczowych. Jak na przykład witamin E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo posiadają również sporą dawkę białka.
Przepis jest łatwy, ale zabiera trochę czasu.
Na początek zalewamy miseczkę około 4-5 łyżek nasion chia mlekiem - najlepiej roślinnym (ja użyłam mleka migdałowego zrobionego dzień wcześniej z przepisu z internetu :) ), całość należy dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 2-4h.
W tym czasie przygotowujemy mus (korzystamy z dowolnych owoców - ja użyłam bananów, jabek i pomarańczy). Owoce blendujemy i mus mamy gotowy.
Po upływie 2-4h układamy naprzemiennie warstwy, na koniec posypujemy migdałami lub innymi orzechami,
pudding jest gotowy do spożycia :)
Polecam każdemu spróbować tak przepyszne i zdrowe śniadanie bądź deser.
Ciekawy peeling ;D
OdpowiedzUsuńTwój pudding wygląda świetnie, muszę kiedyś go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNo muszę przyznać że wygląda to super :) wgl bardzo fajny blog, super wygląd i całość bardzo mi się podoba. Obserwuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńhttp://divoces.blogspot.com/
Jaki przepyszny! Punkt za wykonanie! ;d
OdpowiedzUsuńhttp://typical-writers.blogspot.com/
Ciekawy, wygląda super :D
OdpowiedzUsuńmoze wspolna obserwacja? daj znac u mnie na blogu :)
Ciekawy :D
OdpowiedzUsuńZobaczymy czy skusze sie na te nasiona :P
OdpowiedzUsuńAleż to wygląda pysznie! :D
OdpowiedzUsuńNasiona Chia brzmią dla mnie od zawsze bardzo egzotycznie. Nigdy nie mialam odwagi wypróbować ich w kuchni ;) chyba czas najwyższy zrobic pierwszy krok :D
OdpowiedzUsuńmmm...brzmi pysznie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Muszę się skusić!
OdpowiedzUsuń