wtorek, 14 kwietnia 2020

TARTA CZEKOLADOWA Z BORÓWKAMI

Hej!

Dzisiaj mam dla Was tartę czekoladową z borówkami, lubicie?
Oto przepis:





Składniki:
  • KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE
  • 28 dag mąki pszennej
  • 2 dag kakao
  • 5 dag cukru pudru
  • 13 dag masła
  • 2 dag smalcu
  • szczypta soli
  • 1 jajko
     
  • KREM MASCARPONE
  • 25 dag serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
     
  • 35 dag borówki amerykańskiej
Kruche ciasto czekoladowe:
Przygotować formę do tarty o śr. 27 cm, wysmarować grubo masłem.

Mąkę, kakao, sól i cukier puder wsypać do miski i wymieszać. Zimne masło posiekać w drobną kosteczkę, dodać do suchych składników i całość rozcierać palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto (na stolnicy lub w misce). Z ciasta uformować kulę, rozpłaszcyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na wielkość, ok. 30 cm, trochę większą niż forma. Gdy ciasto będzie rozwałkowane razem z papierem do pieczenia przenieść je nad formę, obrócić, delikatnie odkleić papier i wyłożyć dno i boki formy do tarty. Spód podziurkować widelcem i ciasto wstawić do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto przykryć papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić w formie.
Krem mascarpone:
Dobrze schodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem (najlepiej w metalowej misce dobrze schłodzonej). Następnie dodawać po 1 łyżce serka mascarpone i wymieszać do połączenia się składników (można zmiksować mikserem). 
Przekładanie:
Na wystudzone kruche czekoladowe ciasto wyłożyć krem mascarpone, wyrównać. Na wierzch poukładać umyte i osuszone borówki. Tartę schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

2 komentarze: