wtorek, 17 marca 2020

MALINOWE BROWNIE

Hej!

Dzisiaj mam dla Was pyszne brownie malinowo-daktylowe, jest fit ciastem! Oto przepis:





Składniki:

  • 110 g masła
  • 75 g mąki pełnoziarnistej
  • 170 g suszonych daktyli (miękkich i klejących)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g kakao
  • 70 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 80 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
  • 150 g malin (100 g do środka ciasta + 50 g na wierzch ciasta)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztopić, przestudzić. Drobno posiekać daktyle. Do miski dodać mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, kakao, mleko, jajka i zmiksować do połączenia się składników (nie za długo). Dodać  masło i zmiksować. Dodać orzechy włoskie i 100 g malin, wymieszać (powstałe ciasto będzie bardzo gęste).

Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, równo rozprowadzić. Na wierzch położyć pozostałe maliny i lekko wcisnąć je w ciasto.

Piec w temperaturze 170ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 20 minut. Ciasto sprawdzane patyczkiem nie powinno być surowe, ale patyczek może być oblepiony ciastem. Nie piec za długo, brownie powinno być wilgotne i zakalcowate, nie może przypominać zwykłego ciasta. Wyjąć, wystudzić, pokroić.

Smacznego :-)



4 komentarze:

  1. Czekolada i maliny to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno jest bardzo smaczny
    Pozdrawiam, Mada

    OdpowiedzUsuń
  4. totalne pysznośći- uwielbiam maliny a w takim połaczeniu jeszcze bardziej

    OdpowiedzUsuń