Hej!
Dzisiaj mam dla Was pyszne brownie malinowo-daktylowe, jest fit ciastem! Oto przepis:
Składniki:
- 110 g masła
- 75 g mąki pełnoziarnistej
- 170 g suszonych daktyli (miękkich i klejących)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g kakao
- 70 ml mleka
- 2 duże jajka
- 80 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
- 150 g malin (100 g do środka ciasta + 50 g na wierzch ciasta)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić, przestudzić. Drobno posiekać daktyle. Do miski dodać mąkę pełnoziarnistą,
proszek do pieczenia, kakao, mleko, jajka i zmiksować do połączenia się
składników (nie za długo). Dodać masło i zmiksować. Dodać orzechy
włoskie i 100 g malin, wymieszać (powstałe ciasto będzie bardzo gęste).
Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, równo rozprowadzić. Na
wierzch położyć pozostałe maliny i lekko wcisnąć je w ciasto.
Piec w temperaturze 170ºC (piekłam z
termoobiegiem) przez około 20 minut.
Ciasto sprawdzane patyczkiem nie powinno być surowe, ale patyczek może
być oblepiony ciastem. Nie piec za długo, brownie powinno być wilgotne i
zakalcowate, nie może przypominać zwykłego ciasta. Wyjąć, wystudzić,
pokroić.
Smacznego :-)
Czekolada i maliny to połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest bardzo smaczny
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Mada
totalne pysznośći- uwielbiam maliny a w takim połaczeniu jeszcze bardziej
OdpowiedzUsuń