Hej!
Dzisiaj mam dla Was tartę czekoladową z borówkami, lubicie?
Oto przepis:
Składniki: |
---|
|
Kruche ciasto czekoladowe: |
Przygotować formę do tarty o śr. 27 cm, wysmarować grubo masłem. Mąkę, kakao, sól i cukier puder wsypać do miski i wymieszać. Zimne masło posiekać w drobną kosteczkę, dodać do suchych składników i całość rozcierać palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto (na stolnicy lub w misce). Z ciasta uformować kulę, rozpłaszcyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na wielkość, ok. 30 cm, trochę większą niż forma. Gdy ciasto będzie rozwałkowane razem z papierem do pieczenia przenieść je nad formę, obrócić, delikatnie odkleić papier i wyłożyć dno i boki formy do tarty. Spód podziurkować widelcem i ciasto wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto przykryć papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić w formie. |
Krem mascarpone: |
Dobrze schodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem (najlepiej w metalowej misce dobrze schłodzonej). Następnie dodawać po 1 łyżce serka mascarpone i wymieszać do połączenia się składników (można zmiksować mikserem). |
Przekładanie: |
Na wystudzone kruche czekoladowe ciasto wyłożyć krem mascarpone, wyrównać. Na wierzch poukładać umyte i osuszone borówki. Tartę schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! |
smaczne mistrzostwo!
OdpowiedzUsuńOj, zjadłabym taką tartę! :)
OdpowiedzUsuń